Основи раціонального харчування
Раціональне харчування (ratio (лат.) — розумний) — це фізіологічно повноцінне харчування здорових людей з урахуванням їх віку, статі, характеру праці та інших факторів. Раціональне харчування сприяє збереженню здоров'я, збільшенню опірності організму до шкідливих факторів навколишнього середовища, високій фізичній та розумовій працездатності, а також активному довголіттю.
Вимоги до раціонального харчування — це вимоги до:
харчового раціону; режиму харчування; умов прийому їжі.
Вимоги до харчового раціону: енергетична цінність раціону повинна компенсувати енергозатрати організму (добова потреба в енергії залежить від енергетичних затрат, необхідних для основного обміну, засвоєння їжі та фізичної діяльності. Основний обмін — це енерговитрати організму у стані повного спокою, що забезпечують функціювання всіх органів і систем, підтримують температуру тіла: у чоловіків із середньою масою тіла (70 кг) основний обмін складає 1600 ккал, у жінок — 1400 ккал. Приблизно 200 ккал становлять енерговитрати для засвоєння їжі, здебільшого, білків і значно меншою мірою — вуглеводів і жирів. Витрати енергії на фізичну діяльність залежать від характеру роботи та особливостей відпочинку);
належний хімічний склад — оптимальна кількість збалансованих між собою поживних речовин (співвідношення між основними компонентами харчування в пропорції: 50% — вуглеводи, 20 % — білки і 30 % — жири), а також достатня кількість вітамінів, мікроелементів, амінокислот і води (щоденно слід уживати від 6 до 8 склянок води та фруктових соків);
- добра засвоюваність їжі, що залежить від її складу і способу приготування;
високі органолептичні властивості їжі (зовнішній вигляд, консистенція, смак, запах, колір, температура);
різноманітність харчування за рахунок значного асортименту продуктів (слід уживати менше жирної їжі, значно обмежити споживання смаженого м'яса, масла, ковбаси, сметани, сиру, майонезу, цукру, солі; натомість віддавати перевагу м'ясу птиці та риби) і різних прийомів їх кулінарної обробки (необхідно пам'ятати, що в процесі кулінарної обробки втрачається в середньому 10% енергетичної цінності продуктів, до 60 % вітаміну С, 20-30 % вітамінів групи В, до 49 % вітаміну А, втрата кальцію досягає 15 %, а заліза — 20 %); здатність їжі (склад, об'єм, кулінарна обробка) створювати відчуття насиченості (слід уживати більше низькокалорійних об'ємних продуктів — сирих овочів, фруктів, хлібу грубого помелу, соків);
санітарно-епідемічна безпечність.
Вимоги до режиму харчування: тривалість (їсти повільно, добре пережовуючи, витрачаючи на кожен прийом їжі не менше ніж 20 хв, тому що саме за цей час настає відчуття ситості; а сам процес розжовування їжі знижує стрес та напруження) і кількість прийомів їжі, інтервали між ними (для рівномірного навантаження на систему травлення необхідно вживати їжу не менше ніж 4 рази на добу);
- розподіл харчового раціону за енергоємкістю, хімічним складом і масою щодо окремих прийомів їжі.
Вимоги до умов прийому їжі: відповідна обстановка під час прийому їжі;
- сервірування столу (під час якого розпочинають працювати звукові, світлові, нюхові аналізатори, організм готується до вживання їжі, краще виробляє шлунковий сік);
- відсутність факторів, що відвертають увагу від їжі (неприпустимими під час уживання їжі є читання, перегляд телепрограм, хвилювання; не припустимим є також харчове примушування).
- Необхідно правильно харчуватися. Як відомо, відчуття голоду виникає двічі. Спочатку його викликають нервові імпульси з порожнього шлунка після переходу останніх порцій харчової кашки в дванадцятипалу кишку. Якщо людина вжила їжу, тоді відчуття ситості виникає відразу після наповнення шлунка певною кількістю їжі. Якщо людина ігнорує перший сигнал голоду, не звертаючи жодної уваги на нього, тоді це відчуття зникає.
- Другий сигнал надходить до центральної нервової системи із «голодної» крові після того, як поживні речовини перейшли з неї в клітини та тканини організму. Цей сигнал дуже стійкий, і людина повинна зреагувати на нього, уживши їжу. Після вживання їжі за другим сигналом відчуття повноти шлунка з'являється не одразу, а лише після насичення крові й тканин поживними речовинами. Відчуття голоду зникає за 2-3 години. У результаті людина втрачає відчуття міри, незважаючи на те, що шлунок переповнений. Особливо небезпечним є переїдання перед сном, адже це ускладнює роботу внутрішніх органів і може спричинити захворювання шлунка.
- Якщо людина має надлишкову вагу, слід зменшити споживання калорій та збільшити їх витрати: щоб втратити 1 кг ваги тіла необхідно витратити 7000 ккал, а для того, щоб втратити жирову тканину (що переважає), а не м'язову, необхідно збільшити фізичну активність.
- До речі, виконання регулярних фізичних вправ також є обов'язковою умовою раціонального харчування.
- Найкраще займатися аеробними фізичними вправами (тривала ходьба, біг підтюпцем, плавання, ходьба на лижах та ін.) наприкінці дня перед вечерею. Протягом двох годин після напруженого фізичного навантаження спостерігається втрата апетиту і тому ті, хто напружено працюють у другій половині дня, їдять значно менше.
|