Неділя, 19.05.2024, 01:14




Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту
Хто бажає малювати
Форма входу
Наше опитування
Оцініть наш сайт
1. Відмінно
2. Непогано
3. Добре
4. Погано
Всього відповідей: 59
Відправити SMS
Пошук
Друзі сайту


Афоризми
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Жовтень » 7 » Акція "Подаруй дерево школі"
22:41
Акція "Подаруй дерево школі"
За сприяння батьків 2-3 класів 04,10,2013 було посаджено два дерева:
- рідкісне Каталька "бігнонієвидна" Це невелике листопадне дерево. Росте повільно. Крона у молодості округла, дуже щільна, з віком крона розростається в ширину. У дорослої рослини ширина крони може бути значно ширше висоти дерева. Залежно від висоти щеплення, дерево може бути до 4-м заввишки і шириною 4-6 м. Листя світло-зелене, велике, довжиною до 10-15 см, серцеподібне, розташоване супротивно. Розпускається пізно, пізніше більшості листяних дерев. Добре росте на сонці або півтіні. Потребує захищеного від вітру місця. Форма Nana більш зимостійка, ніж сам вид, і добре росте в умовах України, практично не підмерзає. До ґрунтів не вимогливе, краще росте в свіжих, родючих ґрунтах, але добре переносить посуху, хоча листя при цьому никнуть. Стійке до міських умов. Рекомендується для одиночних і групових посадок або декоративних композицій.
- Ведмежий горіх чи Турецька ліщина (туєвидна) Опис характеристики:
Дерево з красивою правильною формою крони. Великі грона смачних великих лісових горіхів густо покривають всю крону. Плодоносіння рясне і щорічне. Мати таких красенів у своєму саду це значить подарувати багатьом поколінням своєї сім'ї естетичне і гастрономічне задоволення.
Ось що про нього пишуть: Ліщина деревовидна - Corylus colurna L. (родина березові), ведмежий горіх, в природі виростає на Кавказі, в Малій Азії і на Балканах. Дерево до 20 м заввишки, з широкопірамідальною кроною, декоративної біло-сірою корою, рано розпускається темно-зеленими різьбленими листям, які восени довго зберігають свій колір; обгортки плодів розітнуті на тонкі гострі зубчасті частки.
Як і ліщина, рослина ветроопыляемое, однодомні, з роздільними квітками: чоловічі зібрані в сережки, жіночі заховані в генеративних бруньках, з яких під час цвітіння червоними щіточками визирають рильця маточок. Плодоносить на однорічному прирості. Росте швидко, посухостійка, тіньовитривала, витримує морози до -30 °С і нижче, може бути використано для закріплення гірських схилів, ярів, берегів водойм. Є форми з темно-пурпуровими листям і червоними обгортками плодів.
У нашій країні цю культуру можна знайти практично тільки в наукових установах - ботанічних садах і на дослідних станціях лісового господарства, та й то далеко не у всіх. Використовується і рекомендується до застосування найчастіше в якості декоративного рослини для садово-паркових ландшафтів, красивий в алейних і вуличних насадженнях, ефектний в одиночних і групових посадках; рекомендується для оформлення сучасної садиби. Однак, незважаючи на таку втішну характеристику, поширений надзвичайно мало. Струнке дерево з яскравими різьбленими листям, здалеку схоже на платан, дійсно прикрасить будь-який пейзаж. Але тут краса дає і цілком матеріальну користь - горіхи. Супліддя, що містять до 20 горішків (частіше 6-8 шт.), зеленими їжачками розсипані по всій кроні і весело поглядають з висоти: спробуй дістань! Не варто поспішати. На початку вересня вони дружно сиплються з обгорток, тільки встигай підбирати довгоочікуване ласощі.
За смаком і зовнішнім виглядом горішки дуже схожі на фундук, але не округлий, з блискучою шкіркою, як Трапезунд, а циліндричний. Загостреною конічною верхівкою і досить щільно опушеною, немов припудреним, товстою шкіркою, вони швидше нагадують Ракетний або Долинський, хоча розміром дрібніші.
Використовувати таке дерево тільки з декоративною метою було б марно - в нашому харчуванні не так багато горіхів, ще менше їх різновидів. Посаджений за схемою 6x6 м або 7x5 м, ведмежий горіх на 4-5-й рік дасть перший урожай, у продуктивному віці з гектара можна зібрати від 2 до 5 т, причому екологічно чистої продукції - хімічної обробки йому не потрібно, так як шкідників і хвороб у нього ще менше, ніж у фундука. Вихід ядра (до 45%) і олійність (до 62%) ведмежого горіха поменше, ніж у сучасних фундуков, проте високий вміст білків (до 16%), мікроелементів (К, Мд, Р) і вітамінів дозволяє широко застосовувати його в дієтичному і лікувальному харчуванні.
Не варто лякатися розмірів дерева - в наших умовах воно рідко буває вище 6-8 метрів. Розмножується насінням і вегетативно - відводками та щепленням. Крім того, ведмежий горіх застосовується в якості підщепи для фундука. Багато хотіли б мати штамбовий фундук, що дуже важко, так як за своєю природою фундук, як і ліщина, - кущ, він щорічно дає безліч нових кореневих паростків. Щеплення - найкращий вихід з положення, оскільки ведмежий горіх так само довговічний: може плодоносити до 200 років і, щеплений фундуком, виростає не вище 4-5 метрів.
Віддаючи глибокі родючі ґрунти, з легкістю переносить мізерні підсолені і південні чорноземи карбонатні, суттєво не знижує продуктивності при нестачі вологи, хоча при оптимальному забезпеченні вологою значно збільшує урожай. Завдяки невибагливості і морозостійкості може рости (і росте) по всій території України - від Криму до Полісся, від Закарпаття до Донбасу.
Важлива гідність ведмежого горіха - щільна і красива, рожевого відтінку, деревина, яка легко полірується і високо цінується в меблевій промисловості, оскільки придатна для різьби по дереву та виготовлення вишуканих прикрас.
Переглядів: 716 | Додав: Тима | Рейтинг: 0.0/0
Календар свят
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Погода
Не поспішай
Календар
«  Жовтень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Теги
Корисні посилання
Block title
Національна дитяча гаряча лінія
Block title
Національна гаряча лінія
Єрківці НВО © 2024 тел./факс: (04567) 2-51-2119.05.2024 Конструктор сайтів - uCoz